Sărbătorile ne adună mereu împreună în bucurie, în jurul mesei şi a bradului împodobit, dar pentru ca totul să respire aerul festiv presupune ca cineva să se ocupe de fiecare amănunt.
Gospodinele (mai ales) sunt cele care ştiu cel mai bine ce înseamnă munca de culise la pregătirea mesei de Crăciun sau de Revelion, iar pentru ca totul să decurgă fără stres este nevoie de organizarea timpului şi a activităţilor.
Doar punând haosul în ordine, petrecerile de Sărbători cu musafiri – prieteni şi familie - vor fi memorabile în cel mai plăcut sens. Iată ce strategie de “acţiune” am gândit:
- Întocmeşte o listă - poate fi salvatoare
În primul rând îţi stabileşti bugetul pe care eşti dispus să-l pui la bătaie, apoi numărul de invitaţi şi un meniu provizoriu, în dreptul căruia vei nota ingredientele de care vei avea nevoie. Este important să ştii câţi copii şi câţi adulţi vor fi, să te orientezi corect la cumpărături şi să găteşti adaptat, fără să risipeşti.
De asemenea, este bine să pui pe listă şi timing-ul (timpul de preparare pentru fiecare fel de mâncare), să ai clară şi ordinea în care te vei apuca de treabă. Unele preparate au nevoie de câteva zile înainte, altele pot fi gata chiar în ziua cu pricina.
Tot în această primă fază, verifici dacă ai toate ustensilele de bucătărie de care vei avea nevoie la gătit, să nu pierzi timp alergând după un anume aparat, oală, tavă, mănuşă pentru cuptor sau altceva esenţial în bucătărie.
- O întrebare nu strică
Află care sunt preferinţele şi necesităţile fiecarui invitat la masă, să poţi adapta meniul la care te-ai gândit. Poate că cineva a renunţat între timp să mănânce carne, sau consumă doar peşte, poate că cineva se oferă să aducă ceva anume (un desert), ori este la regim, alergic la ceva, sau îi este contraindicat de medic să consume fix ce ai pregătit mai migălos.
PS: Nu pregăti totuşi porţii exacte, chiar dacă ai lista cu invitaţi încheiată, pentru că te poţi trezi şi cu vizite-surpriză în această perioadă.
- Apropo de meniu
Dacă te-ai hotărât să serveşti un meniu tradiţional românesc, este clar că la aperitiv vor defila preparatele reci din carne de porc, alături de brânză, ceapă, măsline, roşii etc., iar ca feluri principale sunt aşteptate sarmalele, fripturile, cârnaţii, salata boeuf, piftia, toba, drobul etc.
În cazul serii de Revelion se spune că nu trebuie să lipsească de pe masă peştele, pentru a ne strecura uşor prin noul an, aşa că îl poţi include în meniu în orice formă de prezentare, pentru că nu ai cum să greşeşti - friptură, saramură, salate etc, cu lămâie alături. Poţi servi, de asemenea, şi fructe de mare sau icre.
Nu uita să incluzi în meniu desertul (cozonaci, brioşe, tort, prăjituri) şi băutura alcoolică şi nealcoolică, adaptată meniului, cu paharele potrivite la îndemână: vin roşu, alb, şampanie, lichior, cocktailuri, ceai, cafea, sucuri, apă plată, apă minerală etc.
Salatele de legume sunt şi ele binevenite pe masă, pentru că reduc şansele unor kilograme să se depună în plus, asigură aportul de vitamine şi contribuie la o digestie uşoară.
- Stabileşte sarcinile în bucătărie
Cu puţin ajutor, totul este mai uşor. Stabileşte cine merge la cumpărături, cine se ocupă de un anume fel de mâncare, cine aranjează masa, cine decorează casa, cine se ocupă de muzică şi cine stabileşte playlist-ul. Din nou, lista este cheia pentru ca totul să decurgă uşor şi plăcut.
- Hotărăşte tipul de servire
Petrecerea sau mesele de Crăciun şi Revelion pot fi organizate clasic, sau într-o formulă mai relaxată.
De exemplu, invitaţii pot sta aşezaţi la masă, iar numărul şi designul porţiilor le stabileşti tu, sau poţi aranja un bufet suedez cu platouri de pe care fiecare se va servi după bunul plac.
În ambele situaţii trebuie să ai la îndemână vesela şi tacâmurile în număr suficient, spălate, şterse foarte bine şi aranjate în funcţie de tipul de servire pentru care optezi.
Apropo de tacâmuri, nu le alege pe cele mai sofisticate posibile (mai important este să fie de calitate) decât în cazul în care se potrivesc cu aspectul mesei. Poţi alege o faţă de masă simplă, şerveţele decorative cu accente de roşu, verde, argintiu sau alb, dar să ai grijă să nu aglomerezi culorile. Prea multe detalii, ornamente şi culori vor da un aspect încărcat mesei şi vor ocupa o parte din spaţiul necesar platourilor, paharelor, solniţelor şi al tacâmurilor.
Este adevărat că masa de Sărbători – de Crăciun sau de Revelion nu trebuie să fie doar suportul care "susţine" preparatele, ci trebuie să arate festiv, dar întotdeauna varianta simplă, indiferent de situaţie, este cea mai sigură.
Îţi dorim să ai spor la gătit şi inspiraţie la decorat, iar Sărbătorile să-ţi fie cu bucurie şi cu ... musafiri! :)
Produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: